Jedním z vlivů, které mohou negativně narušit homeopatickou léčbu, je konzumace kávy, resp. kofeinu v ní obsaženého. Nelze stanovit přesnou hranici, od které konzumace kofeinu vadí při homeopatické léčbě všem lidem bez rozdílu. Problém však nastává, pokud je daný člověk ke kofeinu citlivý.

O problematické slučitelnosti konzumace kávy (kofeinu) s homeopatickou léčbou psal v roce 1803 ve svém Pojednání o efektu kávy již samotný zakladatel homeopatie Dr. Samuel Hahnemann. „Je těžké předem určit, kdo je na kofein citlivý a kdo ne, proto je lepší, když se kávě při homeopatické léčbě vyhnou všichni“, dodává Prof. George Vithoulkas ve své knize Homeopatická věda. Nepít kávu je ve valné většině případů ale  jediná věc, kterou člověk musí dodržet, pokud se chce léčit homeopaticky.

V souvislosti s kofeinem je na místě vyhnout se nejen kávě, ale také všem nápojům a přípravkům, které kofein obsahují. Jde tedy například o:

  • energetické nápoje (např. Red Bull)
  • kolové nápoje (např. Coca – cola, Pepsi, Kofola)
  • maté
  • některé doplňky sportovní výživy.

U kojících maminek platí zákaz kofeinu také, protože ten do mateřského mléka přechází. Kofein se v mateřském mléce objevuje velmi rychle, maximální hodnoty jsou měřitelné asi 1 hodinu po požití. Poločas eliminace z mateřského mléka je asi 6-7 hodin. Snížení expozice kofeinu u dítěte lze částečně docílit načasováním kojení a příjmu kofeinu – kojení je možné načasovat tak, aby dítě nepilo při maximální koncentraci kofeinu v mléce, tzn. přibližně 1 hodinu od příjmu.”

Co je tedy při homeopatické léčbě povoleno konzumovat?

1. Kávu bez kofeinu

Bezkofeinová káva je povolena. Dejte si ale pozor na 2 věci:

  1. I když jde o kávu bez kofeinu, určité stopové množství kofeinu tento druh kávy obsahuje (legislativa se liší pro USA a země Evropské unie, co se týče možnosti označit kávu jako bezkofeinovou). Pokud tedy někdo vypije více šálků bezkofeinové kávy denně, může to homeopatickou léčbu narušit. Klasická káva obsahuje zhruba 100 mg a více kofeinu, káva bez kofeinu potom 2-12 mg.
  2. Existují metody, kterými se z kávy odstraňuje kofein. Obě se liší způsobem, jakým k extrakci kofeinu dochází. První metoda, využívající k odstranění kofeinu rozpouštědla, s sebou může přinášet zdravotní rizika právě kvůli zbytkovému množství těchto chemických látek a jejich následné konzumaci. Preferujte tedy spíše kávu bez kofeinu, kdy se k extrakci kofeinu využívá tzv. švýcarského vodního procesu, kdy se místo rozpouštědel používá jen teplá voda a vodní pára.

V chutích jednotlivých káv se nevyznám, byť jde o tu bezkofeinovou, protože ji nepiji. Nicméně vím, že bezkofeinovou kávu na bázi vodního procesu koupíte například u značky Oxalis.

2. Pražené obilné kávy

Další alternativou kávy jsou pražené obilné kávy. Jsou chutné a seženete je v různých variacích. Ať už jde o klasické Caro a kombinaci ječmene, ječného sladu, čekanky a žita nebo kávy pampeliškové či špaldové.

Pozor však na obsažený akrylamid. Ten najdeme nejen v klasické kávě, ale i v jejích náhražkách. Není překážkou samotné homeopatické léčby, ale pokud řešíte i obecné zdravotní dopady toho, co konzumujete vy nebo vaše děti, je vhodné příjem akrylamidu minimalizovat, protože má na organismus toxický vliv (např. karcinogenní).

3. Další varianty teplých nápojů

Na trhu existuje i řada dalších nápojů, které mohou kávu nahradit. Patří mezi ně např. Brahmi, které je dostupné v celé řadě příchutí – mandlová, čokoládová, banánová, karamelová, lískooříšková nebo tato kokosová jako na obrázku níže. Jde o čekankovou kávovinu obohacenou o bylinu Brahmi, která podporuje paměť a koncentraci. Bonusem je, že neobsahuje žádná sladidla.

Další variantou je velmi chutná směs koření k přípravě nápoje Kurkuma latte s vanilkovou příchutí od firmy Sonnentor. Najdeme v něm kurkumu, skořici, kakao, zázvor, vanilku, lékořici a černý pepř.

Oba dva tyto nápoje chutnají velmi dobře, když je připravíte v mléce (ať už rostlinném nebo živočišném).

4. Čaje

I čaje obsahují určité množství kofeinu, včetně toho zeleného. Pokud jej však nepijete litry denně a daný člověk nemá vysledováno, že ho i čaj má schopnost významně nabudit, nebývá jejich konzumace při homeopatické léčbě obvykle problematická.

V knize Celle seminars od G. Vithoulkase se na s. 180 diskutuje právě o problematice kofeinu obsaženém v kávě a v čaji. “Oba dva nápoje obsahují kofein, ale nejdůležitější roli hraje množství a druh kofeinu, který pacient vypije. Pražená káva s největší pravděpodobností získává vlastnosti, které působení kofeinu zesilují.” Nejspíše proto je konzumace kávy s homeopatickou léčbou méně slučitelná než pití čajů.

Sáhnout můžete po jakémkoliv čaji dle vašich chuťových preferencí. Já doporučuji čaje mé oblíbené značky Sonnentor, které jsou velmi chutné (Čas na perníček je můj favorit!) a navíc jsou v bio kvalitě.

Sázkou na jistotu jsou čaje ovocné, kde není kofein vůbec žádný. To stejné i rooibos nebo čaj z čerstvého zázvoru.

Bylinné čaje je potřeba střídat, protože některé mohou mít na člověka medicínský vliv – např. zklidní zažívání nebo dodají energii, a tím pádem je zde i možnost narušení léčby homeopatické.

Pozor také na čaje mátové, protože listy máty obsahují mentol. Konzumace máty může narušovat účinky některých homeopatických léků. Není tomu tak u všech léků, ale například u léku Natrum muriaticum to platí. Organismus lidí, kteří jsou citliví k tomuto léku, mohou mít vyšší riziko jeho antidotace (narušení účinku) právě konzumací mátového čaje.