Co se týče vlivu kávy na lidské zdraví, má její konzumace své zastánce i odpůrce. 

O jaká pozitiva a negativa jde

Jedna strana tvrdí, že káva je nám prospěšná, protože díky obsahu kofeinu zlepšuje mentální výkon a koncentraci, působí jako antioxidant, snižuje rizika některých onemocnění, zrychluje metabolismus nebo zlepšuje náladu.

Konzumace kávy nám může pomoci také tím, že zvyšuje produkci žaludeční kyseliny a napomáhá nám tak trávit. Kofein obsažený v kávě stimuluje i střevní činnost, čímž napomáhá k lepšímu a rychlejšímu vyprazdňování. 

Druhá strana kávu kritizuje kvůli možnosti vytvoření si závislosti na kofeinu nebo proto, že u citlivých jedinců zvýšuje riziko úzkosti, zejména pokud se konzumuje ve větším množství. 

Dalším negativním dopadem kávy na lidské tělo je možnost negativně ovlivnit spánek, hlavně pokud se pije v odpoledních či večerních hodinách.

Zmiňována je také zátěž na zažívací trakt, protože káva dráždí žaludek a může vést k problémům, jako je průjem, pálení žáhy, reflux či podráždění střev. U citlivých jedinců může vyvolat i žlučníkový záchvat.

Vliv kofeinu na homeopatickou léčbu

Pokud se však budeme bavit o tom, zda je při homeopatické léčbě konzumace kávy (resp.kofeinu v ní obsaženého) problematická, je třeba jít přímo ke kořenům metody a obrátit se na spisy samotného zakladatele homeopatie Dr. Samuela Hahnemanna, který se tomuto tématu v řadě svých textů podrobně věnoval. 

Hahnemann byl vzděláním lékař, ale měl i hluboké znalosti chemie. K názoru, že pití kávy působí při homeopatické léčbě negativně, došel díky vlastnímu pozorování a klinickým experimentům. Byl velmi pečlivý a důkladně studoval reakce svých pacientů na celou řadu látek, včetně kofeinu. 

Kde o tom Hahnemann píše a vy si o tom můžete přečíst 

Hahnemann nezmiňoval jako možné antidotum homeopatik kofein jako chemickou látku obecně, ale za problematickou považoval zejména konzumaci kávy (která kofein obsahuje). 

O působení kávy na lidské tělo píše hned ve svých 3 dílech

  1. Organon léčebného umění – v jeho 6.vydání v § 260 varuje před tím, že káva spolu s dalšími stimulačními látkami může antidotovat (narušit) účinky homeopatických léků. Doporučuje proto vyvarovat se při homeopatické léčbě nejen jí, ale také užívání jakýchkoli dalších dráždivých či stimulujících látek.

  2. Chronické nemoci (k dostání pod názvem Chronic Diseases: Their Peculiar Nature and Their Homeopathic Cure) – zde Hahnemann opakovaně varuje před kávou, zejména při léčbě chronických stavů.

  3. Treatise on the Effects of Coffee (Pojednání o účincích kávy) – toto dílo z roku 1803 se podrobně zabývá účinky kávy na lidské zdraví a popisuje, proč může být škodlivá. V tomto díle Hahnemann ještě nepíše přímo o tom, jak káva ovlivňuje homeopatika. Tato kniha byla ale důležitým základem jeho pozdějších varování před konzumací kávy v souvislosti s homeopatickou léčbou. 

    Proč kofein homeopatické léčbě může vadit

    Důvod, proč podle Hahnemanna pití kávy není v souladu s homeopatickou léčbou, je zejména její schopnost stimulovat nervový systém. Tím má zároveň potenciál neutralizovat jemné účinky homeopatických léků.

    Problematické může být také to, že kofein:

    • ovlivňuje spánek a tím i uzdravení, protože odpočinek je pro vyléčení klíčový
    • uměle potlačuje únavu, místo toho, aby ponechal tělu prostor pro přirozenou regeneraci
    • maskuje přirozené příznaky těla tím, že dočasně potlačuje projevy nemoci, jako je např. únava, což může komplikovat vyhodnocení reakce na podaný homeopatický lék
    • může narušit schopnost těla udržet vnitřní rovnováhu, která je důležitá pro účinnou léčbu zejména tím, že dráždí nervový systém a působí jako stimulant, vyvolává pocity neklidu a nespavosti.

    5 zajímavostí o různé citlivosti lidí ke kofeinu

    Možnost narušení homeopatické léčby kofeinem je vyšší zejména u lidí, kteří jsou k němu citliví. Neexistuje přesná hranice, od které by se dalo říci, že konzumace kofeinu vadí všem. 

    Známe však faktory, které citlivost ke kofeinu ovlivňují a určují, jak konkrétní tělo na kofein reaguje a jak jej metabolizuje (odbourává). 

    Každý z nich může ovlivnit to, jak jednotliví lidé reagují na kofein, a může vysvětlit, proč někdo po šálku kávy pociťuje nervozitu nebo nespavost, zatímco jiný člověk snese několik šálků bez problémů.

    Patří sem např.:

    1. Věk: S věkem se metabolismus kofeinu zpomaluje. Starší lidé tedy mohou být ke kofeinu citlivější. Enzymy v játrech, které jsou zodpovědné za rozklad kofeinu, mohou s věkem fungovat méně efektivně, což způsobuje, že kofein zůstává v těle déle. 

    2. Genetika: To, jak rychle naše tělo zpracovává kofein, je podmíněno i geneticky. Právě genetika totiž ovlivňuje naši výbavu enzymů, které metabolizují kofein. Čím je pomalejší metabolismus kofeinu, tím delší a intenzivnější vliv na tělo může tato látka mít.

    3. Zdravotní stav jater: Hlavní orgán, kde v těle za pomocí řady enzymů dochází ke zpracovní kofeinu, jsou játra. Pokud jsou oslabená, metabolismus jater je pomalejší. Tím dochází ke zvýšení jeho účinků a vlivů na lidské tělo.

    4. Užívané léky: Existují léky, které mohou mít negativní vliv na rychlost odbourávání kofeinu z těla. Jedná se například o hormonální antikoncepci obsahující estrogen. Ta totiž ovlivňuje jaterní enzymy zodpovědné za metabolismus kofeinu.

    5. Hormonální vlivy: Také některá období v životě ženy, jako je např. těhotenství, se mohou podepsat na pomalejším odbourávání kofeinu z těla. 

    A co tedy během homeopatické léčby místo kávy pít? Tipy najdete v tomto článku.