Existuje několik druhů úrazů, u kterých lze využít benefity homeopatie, ať už jde o naražení, podvrnutí nebo například rány tržné.

Obecně u úrazů bývá často doporučována Arnika montana, jakožto jediný homeopatický lék, který je v takové situaci indikován a je třeba mít jej pro jistotu stále u sebe.

V praxi ale existuje léků mnohem více v závislosti právě na tom, o jaký typ úrazu se jedná.

U řezných ran, u kterých dojde k hlubšímu narušení kůže a volnému toku krve, Arnika indikována není.

Lék, který je ale v takové situaci nutné zvažovat, je Calendula.

Calendula je indikována u ran řezných, u poranění svalů a šlach (kdy je místo ní často chybně podávána Bryonie, protože pro oba dva léky je klíčové zhoršení pohybem) nebo v případech zánětů v důsledku mechanického poranění  doprovázených hnisáním. Calendula své uplatnění nachází také v porodnictví v případě ruptury (natržení) hráze u porodu.

Případ z praxe

Můj táta si před časem způsobil rozbrušovačkou řeznou ránu až na kost. Místo bylo nejdříve ošetřeno na pohotovosti lékařem, který mu ránu i zašil. Takto vypadala 3. den poté.

Stále přetrvávala silná bolest, žádná analgetika (léky proti bolesti neužíval).

Prst ho nebolel, když jej měl v klidu, ale jakmile s ním udělal sebemenší pohyb, bolest se objevila.

Kombinace typu poranění (řezná rána) dohromady se zhoršením i drobnějším pohybem mě přivedla na lék Calendula, který si vzal v potenci (ředění) 200C.

Po 3 dávkách léku v rámci v rozmezí 2 hodin se mu od bolesti prstu postupně ulevovalo a mohl s ním začít hýbat. Bolest se pak již nevrátila.